• Kedi sahiplenmek için ilanlar sayfasını incelemelisiniz.
  • Sorularınız için Ansiklopedi sayfasını inceleyebilirsiniz.

Kedilerde Barf Diyeti Nedir?

Yarışma Kedilerinde Barf - Çiğ Et Diyeti
28 Eki, 2015

Kedilerde Barf Diyeti Nedir?

BARF – Çiğ Et Diyeti

B.A.R.F Diyetini Nereden Duydum?

Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’da katıldığım kedi yarışmalarındaki kedilerin  ve tecrübeli yabancı catterylerden kulübümüze transfer ettiğimiz kedilerimizin; Türkiye’de en yüksek besin değeri olan mamaları kullanmamıza rağmen yakalayamadığımız kondisyon seviyelerine sahip olduklarını görüyordum. Ayrıca Türkiye’den bu ülkelere sahiplendirdiğimiz kedilerin de aynı seviyede yüksek kondisyonlara ulaştığını gördükçe bunun bir sırrı olduğunu düşündüm. Detaylı bir araştırma sonucunda yurt dışında yarışmalara hazırlanan kedilerin temel besininin çiğ et olduğunu farkettim.

Yarışma Kedilerinde Barf - Çiğ Et Diyeti

Ama bunu nasıl yaparlar? Çiğ et ölümcül parazitlerin taşınmasının en temel sebeplerinden biri. Nasıl olurdu temel besin olarak çiğ et kullanırlar? Ette bulunan parazit, parazit yumurtası, parazit larva ve ninfi, bakteriler, virüsler ve prionlar uygun ortam bulduklarında üreyerek hastalık bulaştırma potansiyeline ulaşırlar. Bu vahşet! Kedilere yapılan büyük bir zulüm. Ön yargılarımı bir kenara bırakıp araştırmaya devam ettim. İlginç olan yurt dışında bu şekilde beslenen kedilerin kısa vadede; tüylerinin daha az döküldüğünü, daha parlak olduğunu, uzun vadede ise; dişlerinin daha sağlıklı olduğunu ve böbrek, karaciğer ve diğer kronik problemleri daha az yaşadığını fark ettim.

Kullanılan ürünün, olumlu ve olumsuz etkileri hakkında yeterince bilgi sahibi olmuştum. Sıra bu sırrı çözmeye geldi. Uzun yıllar süren araştırmalarım sonucunda bazı yöntemler öğrendim. Rusya’dan görüştüğüm tecrübeli yetiştiricilerin tavsiyelerini de göz önünde bulundurarak taze olarak aldığım eti buzluğumda -24 ° C soğuklukta 2 gün kadar dondurdum. Sonrasında çözerek kedilerimizin öğünlerinde verdim. Sanki yıllardır bu yöntemle besleniyormuşçasına iştahla tüm etleri bitirdiler.  Bu süreçteki amaç etin üzerinde olması muhtemel parazitleri dondurarak öldürmekti.

Ancak bu yöntemlere rağmen 35 günde bir yaptığımız düzenli tahlillerde,  Gaitada parazitin mikroskobik incelemesinde; çiğ et ile beslediğimiz kedilerimizde ne yazık ki, Isospora spp. Koksidiyoz (Coccidiosis) yumurtalarına rastladık. Etken madde odaklı tedavi ile kedilerimiz zarar görmeden tedavilerini gerçekleştirdik. Ancak bu süre zarfında bile kedilerimizde gözle görülür bir kilo alma ve tüylerde parlama olmuştu. Türkiye’de yetişen kedilerin üst düzey kondisyonlarla, dünya çapında başarılar elde etmeleri için pes etmememiz gerekiyordu.

Kendi araştırmalarımın yetersiz olduğunu düşünerek konusunda uzman Petmania Veteriner Kliniği Hekimlerimize konuyu ayrıntılı olarak anlatarak danıştım. Her zaman olduğu gibi ayrıntılı ve doyurucu bilgiler aldım. Her ne kadar bu yöntemi tıbbi olarak tavsiye etmeseler de, en azından kedi yarışmalarına hazırlık diyeti olarak bu sistemi kullanmamız gerekiyordu. Dolayısıyla bu beslenmenin kedilerimiz için en sağlıklı tıbbi yöntemini bulmak zorundaydım. Hekimlerimizden aldığım bilgiler doğrultusunda bunun en sağlıklı olanını; Çiğ Et Yemeyi Biyolojik Açıdan Sağlıklı Hale Getirme yani B.A.R.F. yöntemini araştırmam gerektiğini öğrendim.

Yarışma Kedilerinde Barf - Çiğ Et Diyeti
Yarışma Kedilerinde Barf – Çiğ Et Diyeti

Artık rotasını bilmeden yolculuk yapan bir gemi olmaktan çıkmıştım. Daha sonuç odaklı bilgilere ulaşabiliyordum. Kedilerin sağlıklı olarak çiğ et ile beslenmesini sağlayan yöntemin adını biliyordum. Dolayısıyla araştırmalarımda bu işlemi sağlıklı hale getirecek yolun küçük ayrıntılarda gizli olduğunu fark ettim. Bkz. ‘Başarı ayrıntılarda gizlidir.‘ Aklıma takılan bir soru vardı. ‘Yurt dışındaki yetiştiriciler kuzu, dana veya domuz etini sadece 2 gün süre ile dondurarak kedilerine vermelerine rağmen bir sağlık problemi yaşamazken, biz neden yaşıyoruz?

 

Bu sorunun yanıtını farklı kaynaklardan araştırsam da yine hekimlerimizde desteğiyle yaptığımız testlerle en mantıklı bilimsel açıklamasını tespit ettik. Yurt dışındaki etlerin kalite standartları Türkiye’dekinden çok daha yüksek olması nedeniyle böyle bir sorun yaşamadıklarını ancak Türkiye’de en iyi kasaplardan en kaliteli etleri alsak da ne yazık ki; etlerimizdeki parazit miktarının, yurtdışı etlerine oranla çok daha fazla olduğunu fark ettik.

Sırasıyla yapmam gereken işlemleri belirledim.

Kesilmiş En Taze Eti Tedarik Etmek

Kedigiller (kaplan, aslan, jaguar, leopar vb.) etçildir. Doğada avlanarak antilop veya bufalo gibi hayvanları yerler. Bir aslanın çiğ et yediği için veterinere gidip, iç parazit tedavisi olması mümkün olmamasına rağmen ölümcül bir parazit problemi yaşamaması etin en taze halini tercih etmemiz için yeterli bir sebepti. Bunun için et kalitesiyle meşhur olan Balıkesir’e giderek bir çiftlikle anlaşma yaptım. Böylece dana veya koyun kesildikten hemen sonra alarak İstanbul’a getirebilecektim. Sıra geldi biyolojik açıdan en sağlıklı hale getirmeye yani B.A.R.F (Biologically Appropriate Raw Food) işlemini yapmaya.

Yarışma Kedilerinde Barf - Çiğ Et Diyeti
Yarışma Kedilerinde Barf – Çiğ Et Diyeti

Eti Biyolojik Olarak İşleme

Et kalitesini en yüksek seviyeye çıkardığımıza göre şimdi biyolojik olarak da en yüksek seviyelere çıkmalıyız. Dünya’nın en büyük sağlık denetleme kuruluşlarının bu konu hakkında yaptığı açıklamaları araştırdım. Ulaştığım bilgiler aşağıdaki gibi;

Avrupa Birliği Direktifi (European Union Law): 24 saat boyunca -20 ° C (-4 ° F) balık dondurma parazitleri öldürecektir.

Bkz.Parasitology: European Union Law

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA): Balıkların 48 saat süreyle -35 ° C (-31 ° F) dondurma süresi öneriyor. Bu soğukluklara ulaşamayan kullanıcılar içinse 7 gün süreyle -20 ° C (-4 ° F) süreyle dondurma işlemi gerçekleştirilmesi durumunda parazitlerin çok büyük bir bölümünün öldüğünü açıklamaktadır.

Bkz. Chapter 5: ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA Parasites)

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC): Kuzu, domuz, sığır veya dana etinde ise 20 gün süreyle -20 ° C (5 ° F) soğuklukta kalan etin parazit yönünden büyük oranda dezenfekte olduğunu ancak hala uyku modunda olan parazitlerin kaldığını söylemektedir. Tam dezenfeksiyon işlemi için -35 ° C (-31 ° F) soğuklukta 7 gün süreyle kalması gerektiğini söylemektedir.

Bkz. Parasitology: The Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

İlk tespit ettiğimiz eksiklik evlerimizde veya kasaplarda kullanılan buzlukların istikrarlı olarak maksimum -24 ° C kadar inmeleri nedeniyle yeterli olmadığıdır. Buda sağılıklı bir Barf yöntemi için yeterli değil. Dolayısıyla -40 ° C soğukluğa inerek istikrarlı olarak çalışacak şok dondurma özelliği olan bir buzluğa ihtiyacımız var. Aklıma gelen ilk bilgi tavuk etinde kırmızı ete oranla çok daha fazla parazit bulunmasıydı bu nedenle tavuk etini toptan satan firmalara ulaşarak dolapların teknik özellikleri hakkında bilgi aldım. 

Görüştüğüm tavuk toptancılarından bu soğukluklara ulaşan şok dondurucu buzlukları üreten ve ithal eden firmaların bilgilerini alarak en uygun dolabı sipariş ettim. Sırada son aşama olan tüketim için en uygun hale getirilmiş etin bu özelliğini yitirmeden tüketilmesi vardı.

Yarışma Kedilerinde Barf - Çiğ Et Diyeti

Etin Çözülmesi ve Tüketim Süresi

Biyolojik olarak uygun hale getirilmiş taze etin bu işlem sonrasında da tekrar uygun ortam bularak üremesini engellemek için öncelikle çözülme sürecine dikkat etmeliydim. -35 derecede 1 hafta süreyle beklettiğimiz taze eti buzdolabımızın sosis, sucuk veya peynir gibi ürünlerini sakladığımız bölümünde 24 saatte yavaş yavaş çözülmesini sağlıyoruz. 24 saat sonunda oda sıcaklığına alıyoruz ve geri sayım başlıyor. Kedilerimizin eti 24 ° C sıcaklıkta 1 saat içerisinde tüketmesi gerekiyor. 1 saat sonunda kalan et olursa bu eti düdüklü tencerede yüksek sıcaklıkta pişirdikten sonra tekrar kedinize verebilirsiniz. Zamanla bir seferde yediği miktarı bilecek ve et artmasının önüne geçeceksiniz.

Düzenli Kullanım Sonrası Sonuçlar

Barf yöntemini olabilecek en yüksek standartlarda en iyi sağlık koşullarında uyguladıktan sonra yapılmaya devam eden; gaitada parazit mikroskobik incelemesinde (direk mikroskobik bakı, flotasyon ve çöktüme), Protozoon trofozoiti ve kisti, helmint ve helmint yumurtası görmedik. Aşağıya araştırmalarım sonucunda B.A.R.F. diyeti hakkında bulduğum bilgilerin özetlerini yazdım. Bu bilgileri de okuyarak çiğ eti biyolojik açıdan en sağlıklı hale getirme yöntemlerine hakim olabilirsiniz.

 

! ÖNEMLİ HATIRLATMA !

Exotic Shorthair Kulübü olarak kesinlikle bu yazıdaki işlemleri yapmanız konusunda bir tavsiyemiz olmadığı gibi tek amacımızın kedi yetiştiricilerinin (cattery) bilinçlenmesi ve bilgi kaynaklarının artması amacının dışına çıkmamaya hassas bir özen göstermekteyiz. Dolayısıyla yukarıdaki işlemlerin yapılmasında bir hata olması veya olmaması durumunda oluşabilecek sağlık problemlerinde sorumluluğun kedi sahibinde olduğunu hatırlatmak isteriz.

B.A.R.F yönteminde veteriner hekimler tarafında farklı düşünceler bulunmaktadır. Veteriner Hekimlerin bazıları bu yöntemin doğru yapılması durumunda kedileri için çok olumlu etkiler yaratacağını söylediği gibi bazıları da bu yöntemi tavsiye etmeyerek sadece kuru ve ıslak mama gıdalar tüketilmesini önermektedir.

Yazımızda paylaştığımız bilgilerin hiçbiri kulübümüzün veya hekimlerimizin yorumu olmadığı gibi sadece resmi kaynaklar ve bu yöntemi kullanan yetiştiricilerin açıklamalarından derlenmiş özgün bir özettir.

B.A.R.F. Hakkında Bilgi

Barf Diyeti Nedir?

B.A.R.F = ‘Biologically Appropriate Raw Food” kısaltmasıdır. Türkçe’ye çevirdimizde “Çiğ Et Yemeyi Biyolojik Açıdan Uygun Hale Getirme” olarak açıklayabiliriz. Kedilerde Barf Diyeti Nedir? Sorusu kedisini yarışmaya en yüksek kondisyonla sokmak isteyen her yetiştiricinin sorması gereken sorular arasındadır.

Çiğ (pişmemiş) et ile beslenme kedi ve köpekler başta olmak üzere, pişmemiş et ve kemiklerinden oluşan özel bir diyet beslenmesi uygulamasıdır. Çiğ et beslenmesini destekleyen uzmanlar, vahşi bir hayvan geninden gelen (kedigiller, kurtlar vb.) evcil petlerin hazır mamalar ile beslendikleri taktirde; ırkına özel kronik problemleri çok daha yoğun olarak yaşadığını iddia etmektedir.

Amerika’lı uzmanlar başta olmak üzere yurt dışında bir çok yetkili hekim; çiğ et ile beslenme diyetlerinin özellikle kedigiller ve köpekler için olabilecek, en ideal beslenme olduğunu belirtmektedirler. Bu petlerin vahşi yaşamda avlanan atalarının, kullandığı beslenme yöntemi ile büyümelerinin onlar için en sağlıklı beslenme şekli olacağı söylenmektedir. Aynı uzmanlar çiğ eti önermeyen veteriner hekimlerin açıklamalarına yanıt olarak; ‘mama satışlarından ettiği kâr marjını kaybetmeyi göze alamadıkları için olumsuz referans verdiklerini’ söylemektedirler.

Çiğ et beslenmesine muhalif veteriner hekimler ise; çiğ et ile beslenen kedilerde oluşan çiğ gıda kaynaklı hastalıkların riski, sözde yararlarından çok daha ağır bastığını belirtmektedirler. Bunun yanı sıra çiğ et ile beslemenin, sağlıklı olduğuna dair bilimsel çalışmaların çok az olması ve sonuçlarının tartışmalı olduğunu söylemektedirler.

Parazit ve Bakteri Endişesi

Etlerde kesim sonrası olası parazit veya virüslerin tekrar uygun ortam bularak üremesini engellemek için kullanılan; şok yöntemi ile yüksek ısıda pişirme işleminin de olumsuz etkileri mevcut. Yüksek ısı yöntemi ile dezenfekte olan et ürünlerinde, muhtemel olan potansiyel virüs, bakteri ve paraziti imha ederken, vücut için yararlı olan parazitlere de zarar vermekteydi. Ancak bu ısı ile dezenfeksiyon işlemini yapmamamız için yeterli bir neden değil. Çünkü çiğ etler; kedi ve köpekler için olumsuz etkiler yaratacak olan bakterileri daha çok içerebilirler veya bu bakterilerin üreyebilmesi için yeterli şartları oluşturabilir.

Barf Diyeti Kedi Yarışma

Amerika Birleşik Devleri hükümeti, 2006 yılında tavukların % 16.3’lük oranında kontamine olduğunu rapor etmiştir. Çiğ et besleyicileri kedilerin mide enzimlerinde ve kısa bağırsak yollarında onlara zararlı olan bakterileri yok ettiği ve doğada tüketilen yüksek besin değerini karşılamak için faydalı olduğunu iddia ediyor. Yapılan incelemelerde pişmemiş (ham)  et ile beslenen kedilerin nedenleri belirlenemeyen ölümleri olduğunu açıklamıştır. Ulusal Hayvan Zehir Kontrol Merkezi veterinerlerin çiğ et besleyicilerin hayvanlarında ishal gibi yan etkiler olduğunu belirtmektedir. Bunlara Patojenlerin neden olabileceğine dair yorumlar yapmışlardır. E. coli, Clostridium ve Campylobacter vb. bakterilerin etin üzerinde çoğalmasını azaltmak için uzun süreli şok dondurma ve büyük ölçüde pişirilmesi ile gıda güvenliği dahilinde zararlı bakterileri büyük ölçüde yok edebileceğini açıklamaktadır.

Sağlıklı şekilde yetiştirilmeyen veya hijyenik şartlarda kesilmeyen çiğ etlerde taze haliyle de  zararlı parazitler olabilmektedir. Bakterilerin yardımıyla veya etin pişirme yöntemi ile bunlardan kurtulmak mümkündür. Bir çok B.A.R.F. – Çiğ Et Diyeti işlemi bunların önüne geçmektedir. (ama kesin olarak ortadan kaldırdığına dair bilimsel bir açıklama yoktur.) Örneğin; bazı Trichinella türleri dondurma işlemine oldukça dayanıklıdır. Kedi ve köpeklerde parazit belirtileri (kusma ve ishal) ve nadirde olsa kas ağrısı ve kas sertliği olarak görülebilir.

Yarışma Kedilerinde Barf - Çiğ Et Diyeti

Ticari Hazırlık ve Global Tüketim

2007 yılında petler için gıda üretim sanayi ve ev yapımı evcil hayvan gıda üretimi (pişmiş ve çiğ olmak üzere) ciddi oranda büyüme sağladı. Bu durumun sonucunda, birçok yatırımcı pet gıda üretimi yapacak şirketler kurdu. Genel bakıldığında ticari kaygılardan ziyade pet sağlığına uygun farklı beslenme yöntemleri konusunda araştırma yapan şirketler ise evcil hayvanlar için biyolojik açıdan uygun olarak dondurulmuş çiğ et diyeti ürünleri sunmaya başladılar.

Ülkemizde bunu yapan 1-2 şirket olsa da, global olarak incelediğimizde dünyada barf yönetimi ile besin üreten şirket sayısı azımsanmayacak kadar çok. Ancak bu ürünlerin yaygınlaşmasının önünde olan maddi engeller bulunmaktadır.

Örneğin;

  • Barf satacak her veteriner kliniğine, yüksek soğutma özellikli şok dolaplarının yüksek maliyeti.
  • Klinik veya pet shoplara ürün dağıtımı yapacak özel şok kamyonların yüksek maliyeti.
  • Pet sahibi evine götürürken -40 ° C soğuk zincirinin kırılması ve hemen tüketilmesi gerektiği.
  • Pet Sahiplerine göre kuru mamaya kıyaslandığında kullanımının daha zahmetli olması.
  • Barf satacaklar şok dolaplara masraf yapmasa da ortalama +200 TL artan elektrik faturası.
  • Pet sahibine kuru mamaya kıyasla daha yüksek maliyet oluşturması.

Global olarak incelendiğinde ticari olarak satışa sunulan  petler için çiğ et besin üretim pazarı 2007 yılı incelendiğinde bir yılda 169.000.000 $ rakamlarını bulmuş bir pazar oluşturmuştur. Sadece Kuzey Amerika‘daki evcil hayvanlar için üretilen toplam besinlerin satış rakamlarını incelediğimde 18 Milyar olduğunu görüyorum. Barf eti et pazarına göre kıyasladığımızda oranı % 1’den daha az olduğunu fark etmek hiç de zor değil. Uzmanlar bu rakamların yılda %23 oranla arttığını tahmin edilmektedir.

Bkz. Pet gıda, Kedi yiyecek ve Köpek maması

Eti biyolojik açıdan uygun hale getirme yöntemlerini global bazda incelediğimde; yüksek basınçlı pastörizasyon (HES), yüksek basınçla patojenik bakterileri öldüren işlemler ve yüksek basınçlı pastörizasyon gibi farklı farklı USDA onaylı  gıda işleme tekniklerinin kullanıldığını görüyorum.

Yarışma Kedilerinde Barf - Çiğ Et Diyeti

Veterinerler Birliğinin Yorumu

Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği, İngiliz Veteriner Derneği, Kanada Veteriner Hekimleri Birliği ve diğer veterinerler odalarının ortalama yorumlarını baz aldığımda,  evcil hayvanların çiğ etle beslenmesi sonucunda oluştuğu iddia edilen faydaları destekleyecek bilimsel kanıtların kabul edilebilecek kadar çok olmadığını ifade ediyorlar. Bunun yanı sıra; hayvan ve halk sağlığının bozulması riskinin yüksek olduğunu belirterek çiğ et kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
 

Exotic Shorthair Kulübü
Yönetim Kurulu Başkanı
Mert Eden

 

Veteriner hekimlerce kedi bakım, sağlık, aşı, eğitim, yetiştiricilik veya hastalıklarla ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgilere Kedi Ansiklopedisi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kedi ilanlarını gördünüz mü? Bu alanda sponsorlu ilanlar yayımlanmaktadır.

Yeni kedi ilanlarını gördünüz mü? Bu alanda en yeni kedi ilanları paylaşılmaktadır.

Exotic Shorthair